Обаятелни - така извършителите на домашно насилие изглеждат в очите на другите.

...
Обаятелни - така извършителите на домашно насилие изглеждат в очите на другите.
Коментари Харесай

Борбата с домашното насилие: За проявите му и начина да се спасиш, разказват потърпевши и експерти

Обаятелни - по този начин причинителите на домашно насилие изглеждат в очите на другите. Обществото, обаче, не подозира на какво са способни тези на пръв поглед очарователни хора, когато се приберат вкъщи. А домашното принуждение не е задължитлено да е обвързвано с удари - може да има най-различни проявления. Изходът от обстановката, безапелационни са експерти и пострадали, е за протичащото се да се говори самоуверено и да се търси помощ. 

11 дами единствено от началото годината. 11, които към този момент ги няма. Това са единствено част от жертвите на домашно принуждение. Но случаите на домашно принуждение в другите му форми са доста повече.

„ Голяма част от насилието, което се упражнява върху жертвите, е психическо. То може да е финансово, полово също по този начин “, показва Велина Владимирова, престъпен психолог.

А насилието психолозите споделят, че не е като любовта и мъчно се разпознава кой е насилникът от пръв взор. Експертите разграничават няколко профила измежду тях.

 
Параноидните персони са недоверчиви и с течение на времето затварят и останалите членове на фамилията и им не разрешават да споделят също по този начин както те заобикалят да споделят с другите. Нарцистичните персони - те биха потъпкали другите, биха ги унижавали единствено с цел да изпъкнат те като по-знаещи и можещи. Те гледат единствено себе си.
Велина Владимирова, престъпен психолог 

Като Орлин - мъжът умъртвил Евгения Владимирова. Нейният кръщелник Сава Диков в никакъв случай не е подозирал на какво е кадърен Орлин. 

„ Не е давал облик на какъвто и да е тип агресор. Както има един израз - малко многознайко като човек, който постоянно мисли, че е най-умният човек в стаята “, споделя Диков.

 
Насилниците са хора, за които съседите и сътрудниците споделят: " О, той е прелестен човек! ". Защото на открито, за другите, те са очарователни, те са обаятелни, те са интелигентни, те са чаровни.
Велина Владимирова, престъпен психолог
Абсолютно в никакъв случай не е имало такива подмятания или каквото и да е. Просто обикновено семейство, което си отглежда детето, и наподобява щастливо.
Сава Диков, родственик на Евгения Владимирова

Истината за насилието зад ключалките на домовете постоянно идва ненадейно и шокиращо за роднините и приятелите. Често, тъй като жертвите не са подали сигнал в точния момент. Даже в противен случай - пробвали са да прикрият следите от синините. А молба за помощ би трябвало да има незабавно. И полицията, и неправителствените организации одобряват сигнали и по телефона.

" Къде се случва, по какъв начин се прави насилието, какъв е характерът на насилието - физическо, психическо или полово. Дали има на местопроизшествието дете ", споделя Зорница Шуманова, народен координатор по домашното принуждение към Министерство на вътрешните работи.

" Обаждащият се намира под сериозен риск и желае да избяга от дадена обстановка - дейностите са незабавно, на момента ", безапелационна е Йорданка Игнатова, началник Кризисен център " Вв. Петка " към асоциация „ Анимус “.

Ключово е, подавайки сигнала, потърпевшият да посочи в какъв брой директна заплаха се намират здравето и живота му. Да не се опасява и да не се срами от истината за обстановката. 

 
Много постоянно родственици се обаждат, разтревожени, даже другари и сътрудници, от време на време, на потърпевшата жена, която обаче не е подготвена прочувствено и душевен да излезе от обстановка на принуждение. Обаждат се и се съветват по какъв начин могат да ѝ оказват помощ.
Йорданка Игнатова, началник Кризисен център " Св. Петка " към асоциация „ Анимус “

До половин година могат да прекарат жертвите на домашно принуждение в спешен център. 

" Най-вече получават несъмнено и безвредно място. Второ, несъмнено, движимости и храна от първа нужда, лекарства. Съпровождаме ги в работата с институциите ", показва Игнатова.

И потърпевшите, и специалистите акцентират - казусът не би трябвало да се премълчава.

" Тези хора не се трансформират. Думата " извинявай " или пазаруването на диамантени обици не трансформира обстоятелството, че нещо, случило се веднъж-два пъти, ще се случи още един път ", показва Велина Владимирова.

" За тези неща не би трябвало да се мълчи ", безапелационен е Сава Диков.

И какво ще се промени след подаването на сигнала, питат доста от жертвите и техните родственици. 

 
Обстановката би трябвало да се види от разнообразни гледни точки, дали имаме данни за осъществено закононарушение, дали насилието е доста съществено. Това може да се откри на място.
Зорница Шуманова, народен координатор по домашното принуждение към Министерство на вътрешните работи

Ако насилието е съществено - се издава ограничаваща заповед. Такава е имал столичанинът, който стреля по някогашната си партньорка на работното ѝ място.

„ Ограничителната заповед като мярка има своето значение, само че тя би трябвало да бъде строго спазвана от органите на реда да видят дали се съблюдава, тъй като има доста насилници, които я подценяват, тъй като те считат, че са в правото си да малтретират жертвата “, прецизира Неделчо Стойчев, някогашен шеф на Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи.

И остава въпросът - какъв е изходът за жертвите? Може ли в действителност някой да спре техните насилници? Може ли някой да ги избави?

 
Трябва да има създаване на някакъв механизъм на взаимоотношение с тези организации, които подкрепят жертвите наложително да подкрепят на жертвите. Изнасянето на казуса, афиширането му, говореното за него, когато става дума за принуждение, е един от методите да се повлияе върху насилника, тъй като те разчитат на тайната, която нормално се съблюдава и по този метод те могат да показват разнообразни социално-приемливи облици във всички положения.
Неделчо Стойчев - някогашен шеф на Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи

За Euronews Bulgaria Теодор Лазаров. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР